Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın yaptırım kararlarının duygusal olduğunu söyledi. Türk Akımı konusunda medyada çıkan haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirten Erdoğan, “Değerli kardeşlerim, bir defa bu yalan yanlış haberlere inanmayın. Tam aksine Türk Akımı, taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir” dedi. Rusya’nın ekonomik yaptırımlarını da hatırlatan Erdoğan, “Türkiye bunlarla yıkılacak bir ülke değil. Alsan ne olur almasan ne olur” ifadelerini kullandı.
“Türk Akımı tarafımızdan rafa kaldırılmış bir proje”
Türk Akımı projesinin Rusya tarafından durdurulduğu yönündeki haberleri yalanlayan Erdoğan, “Rusya ile aramızdaki sorunların doğalgaz, Akkuyu Nükleer Enerji Santralı gibi projelere yansıyacağına dair henüz bir işaret yok. Kamuoyunda Türk Akımı Projesi’nin Rusya tarafından durdurulduğu yönünde haberler çıkıyor. Değerli kardeşlerim, bir defa bu yalan yanlış haberlere inanmayın. Tam aksine Türk Akımı, taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir. Bunun doğrusunu bilmeniz lazım. Dolayısıyla burada da yaşanan son olaylardan kaynaklanan herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir. Buna rağmen biz Rusya’nın krizi tırmandırma üslubunu ve yöntemlerini asla tasvip etmiyoruz. Şu anda biz onların diliyle de konuşmuyoruz. Biz, diplomatik dille konuşuyoruz. Bu konuda sabırlıyız. Biz milliyiz, biz yerliyiz ve bu ülke bu konuda ne zaman, nasıl, neyi konuşacağını da çok iyi biliriz” şeklinde konuştu.
“Rusya ve Irak tek kaynağımız değil”
Cumhurbaşkan Rusya ile yaşanan gerginliğe de değinerek, “Türkiye zengin enerji kaynakları olan bir ülke değil, tam tersine bu bakımdan dışa bağımlıyız. Rusya ile yaşadığımız son sıkıntıda ilk akla gelen doğalgaz konusu oldu. Niçin Çünkü ısınmada ve elektrik üretiminde büyük ölçüde doğalgaz kullanıyoruz. Petrolümüzün yüzde 90.5’ini, doğalgazımızın yüzde 98.5’ini dışardan alıyoruz. Doğalgazda en büyük tedarikçi Rusya, ham petrolde ise Irak. Her iki ülke de tek kaynağımız değildir. Doğalgazı İran, Azerbaycan, Nijerya, Cezayir gibi ülkelerden de temin ediyoruz. Petrolde İran ve Suudi Arabistan gibi tedarikçiler bulunuyor. Doğalgazın önemli bölümünü elektrik üretiminde kullanıyoruz. Kendi alternatif kaynaklarımızı yenilenebilir enerji olarak kullanma imkanlarımız var. Geçtiğimiz Çarşamba günü Katar ziyaretinde bu doğrultuda önemli bir adım attık. Sayın Başbakanımız’ın Azerbaycan ziyaretinde de farklı adımlar atıldı. Bu arada Rusya ile aramızdaki sorunların doğalgaz, Akkuyu nüklere enerji santrali gibi bu projelere yansıyacağına yönelik bir işaret yok” diye konuştu.
Yeni Şafak