Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen ve bu yıl 9.’su düzenlenen sergi, ‘Doğadan Sanata’ temasıyla hazırlandı.
Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara merak ettikleri sanatsal alanlarda beceri kazandırmak, mesleki ve sosyal gelişimlerini sağlamak ve unutulmaya yüz tutan geleneksel sanatları yaşatmak amacıyla hayata geçirdiği sanat ve meslek eğitimi kurslarının ‘9. Genel Sergisi’, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Kursiyerlerin el emeği göz nuru eserleri Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) fuaye alanında düzenlenen programla 3 ayrı sanat galerisinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Mehter Takımı ve Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun konseriyle başlayan serginin açılış törenine kursiyerler yoğun ilgi gösterdi.
“BUSMEK’in ünü Bursa’yı aştı”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BUSMEK’in Büyükşehir Belediyesi’nin önemli bir sosyal sorumluluk faaliyeti olduğunu ifade ederek, “BUSMEK, bu yılı da dolu dolu geçirdi. Her geçen gün gelişen BUSMEK’in ünü Bursa’yı aştı. Bursa için ne yapsak az. Belediyecilik, insan odaklı çalışmaktır. Bizler de vatandaşlarımızın her alanda olduğu gibi sosyal alanlarda da ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla çalışmalarımızı yönlendiriyoruz. İnsanların mutlu, donanımlı, beceri sahibi olmaları ve aile ekonomilerine de katkı sağlayacak altın bilezikleri takmaları için BUSMEK kurslarına önem veriyoruz. Halkın tüm ihtiyaçları için kapılarımızı açıyoruz” diye konuştu.
Bu yıl Bursa’nın 19 ayrı noktasında vatandaşların sanatsal ve üretime dönük kurslara katıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “BUSMEK’te merak ettikleri alanlarda kurslara katılan vatandaşlar, hem kendilerini geliştiriyorlar hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Farklı semtlerde farklı branşlarda vatandaşlara kurslar veriyoruz. Bu yıl 18 bin kursiyerin eğitim aldığı BUSMEK, 19 merkezde kurslarını gerçekleştirdi, Büyükşehir sınırlarının genişlemesi nedeniyle bu rakam gelecek yıl 30’un üzerine çıkacak. Her şey Bursa ve Bursalılar için… Talep büyük, hizmete devam edeceğiz” dedi.
Başkan Altepe’ye teşekkür
İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bilici de BUSMEK projesinin önemine işaret ederek, “Bursa’da gerçekleştirilen BUSMEK kurslarının ve bu kapsamda gerçekleştirilen sergilerin, yaygın eğitimde önemi çok fazla. El emeği göz nuru eserlere imza atan kursiyerlere tebrik ediyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’da çok büyük hizmetleri var. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Japonya’dan Bursa’ya ‘iğne oyası’ yolculuğu
Japonya’dan İstanbul’a taşınan ve iğne oyası eğitimi almak üzere her hafta Bursa’ya gelen Kanoka Sasaki, BUSMEK’te aldığı eğitim nedeniyle ufkunun genişlediğini söyledi. Sasaki, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi;
Türkiye’ye önceleri eşimle ziyaret amaçlı geliyorduk. Bu seferki geliş amacım hepsinden farklı oldu. Geleneksel sanatlar benim hep ilgi alanıma girmiştir.. Araştırmalarımın sonunda Geleneksel Türk sanatları el nakışları özellikle de kozadan yapılan iğne oyasındaki motifler beni gerçekten büyüledi. Hemen araştırmaya koyuldum. Dünyada ipeğin merkezi olan Bursa’da, BUSMEK’ te ücretsiz olarak iğne oyasının eğitiminin verildiğini öğrendim.
Bu sanata olan ilgim ve hayranlığımdan dolayı Türkiye’ye gelmeden önce Tokyo da İki yıl Türkçe eğitimi aldıktan sonra İstanbul’a yerleştim. Yedi ay boyunca haftanın bir günü için elimden geldiğince devamsızlık yapmamaya özen gösterip İstanbul’dan Bursa’ya gelerek BUSMEK’ te mayıs ayında eğitimimi tamamladım. Türkiye’de olmaktan çok memnunum. Kendimi evimde, ülkemde hissediyorum.
Aslında ilk başta BUSMEK’ te İğne Oyası eğitimi almak için gelmiştim fakat buradaki öğretmen ve sınıf arkadaşlarımla öyle güzel dostluklarım oldu ki Bursa’dan ayrılmak istemedim. Eğitimim boyunca her öğlen arkadaşlarımla birlikte kendi yaptığımız yemekleri yiyerek Türk mutfağını da tanıma fırsatı buldum.
Türkleri tanımadan önce Japonya’da soğuk insanlar olarak tanıyordum. Ancak Türkiye’ye geldikten sonra insanlarının nazik, yardımsever, misafirperver, hemen arkadaş olan adres sorduğumda gülümseyerek nazikçe tarif eden insanlar olduğunu gördüm. Şimdiki amacım ülkeme döndüğümde Japon kadınlarına Türk sanatlarını ve Türk kültürünü tanıtmayı istiyorum. Hatta El Sanatları İğne Oyası alanında kitap yazmayı düşünüyorum.
Bugün huzurlarınızda başta bizlere BUSMEK ‘İ ARMAĞAN EDEN Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep ALTEPE’ YE, Sevgili Müdürümüze, Değerli Hocalarımıza ve bugün bizi yalnız bırakmayıp bu güzel duyguları bizlerle paylaştığınız için siz değerli misafirlerimize tüm kursiyer arkadaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.
‘Doğadan Sanata’
Başkan Altepe, konuşmaların ardından BUSMEK’te eğitim alarak, kazandıkları bilgi ve deneyimi iş yaşamına aktaran ve kariyer yapan kursiyerlere sertifikalarını verdi. Büyükşehir Belediyesi Orkestrası’nın konseriyle renklenen programda, BUSMEK’te bu dönem 120 branşla, 15 kurs merkezi, 3 kültür merkezi ve 1 müze olmak üzere 19 merkezinde gerçekleştirilen eğitimlerde kursiyerlerin el emeği göz nuruyla hazırladıkları yaklaşık 3 bin eserden oluşan ‘Doğadan Sanata’ temalı sergi izlenime sunuldu. Başkan Altepe, protokol üyeleriyle birlikte serginin açılış kurdelesini kestikten sonra eserleri tek tek inceledi. Törene ilçelerin belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kursiyerler ve aileleri de katıldı.
Doğaya zarar vermeden hazırlanan materyallerle, dekoratif ürünlerin yer aldığı ‘BUSMEK 9. Genel Sergisi’, 25 Haziran Çarşamba gününe kadar Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) sanat galerilerinde görülebilir.