Avrupa Birliği Terör Diyemedi!

13 Aralık 2016

 İstanbul’da Vodafone Arena yakınlarında terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen ve 38 kişinin şehit olmasına neden olan hain saldırılardan sonra Avrupa Birliği (AB) kurumlarının yetkilileri yaptıkları ‘kınama’ açıklamalarında ‘terör’ ifadesini kullanmadı. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn’ın cılız açıklamalarında ‘terör’ nitelendirmesinde bulunmamaları dikkat çekti.  Saldırının üzerinden saatler geçmesine rağmen de ne AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan ne de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’den herhangi bir açıklama gelmedi.

15 SAAT SONRA

Türkiye’nin vize muafiyeti ve AB üyelik sürecinde ‘kriter’ ve ‘terörle mücadele’ gibi bahanelerle önünü kesen isimlerin başında gelen AP Başkanı Schulz ile diğer AB kurumlarının yetkilileri Mogherini ve Hahn, Beşiktaş’ta gerçekleşen terör saldırısına ilk tepkileri ‘terör’ ifadesini kullanmaksızın kısa twit mesajlarıyla geçiştirdi. Gelen tepkiler üzerine olaydan yaklaşık 15 saat sonra Mogherini ve Hahn yaptıkları ortak yazılı açıklamada; “AB, Türkiye ve halkıyla süregelen dayanışmasını yineliyor. Tüm terör eylemlerini güçlü şekilde kınadığımızı yeniden teyit ediyor ve terör tehdidiyle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği yapma konusunda devam eden kararlılığımızı dile getiriyoruz” ifadelerini kullandılar.

PKK’YI DESTEKLEMEYİN

Avrupa Parlamentosunun (AP) Polonyalı üyesi Tomas Zdechovsky de saldırıya dair tepkisini Twitter üzerinden paylaşanlardandı. Fakat diğer AB üyelerinin aksine Zdechovsky, mesajında, “PKK ve DEAŞ’ı durdurun. Tolerans göstermeyin ve AP’de yasaklayın” ifadelerini kullandı. Macar Dışişleri Sözcüsü Tamas Menczer de AB’yi eleştirdi ve ‘’Avrupa Birliği’nin güvenliği Türkiye’nin istikrarı ile başlar. Bu yüzden bu tür saldırılar Avrupa Birliği’ne karşı da yapılmıştır” şeklinde bir açıklama yaptı.

Neden terör diyemiyorlar?

Avrupa Birliği yetkililerinin ‘terör’ ifadesini kullanmamaları basit bir ‘koruma’ değil, arkasında ciddi bir hesap yatıyor. AB, terör örgütü PKK’nın sivillere değil ‘güvenlik güçleri’ne saldırdığını ön plana çıkartarak yaşanan hadiseleri farklı bir noktaya çekmek ve bu tezvirat üzerinden örgütü aklamak, terör listesinden çıkarmak istiyor. Daha çok yeni Almanya ve Belçika’da mahkemeler terör örgütü mensuplarını ‘terörist değiller, silahlı mücadele veriyorlar, DEAŞ’a karşı da savaşıyorlar’ gerekçesiyle serbest bırakmıştı. Örgütün de AB’ye lobi faaliyetleri üzerinden bu yönde baskı yaptığı biliniyor.

İHA