11 Temmuz 1995’de, Avrupa’da İkinci dünya savaşının ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi yaşandı.
RatkoMladiç komutasındaki Sırp askerler, Birleşmiş Milletlerin sözde koruması altındaki Srebrenitsa’ya girdi. Ve 8 binin üzerinde sivili; kadın erkek çocuk yaşlı demeden şehit etti. Öldürdükleri insanları da kimlikleri belli olmasın diye parçalara ayırıp toplu mezarlara gömdüler.
Caniler bunu yaparken zorlanmamıştı, çünkü Birleşmiş Milletler Boşnakların elindeki silahları güvenlik gerekçesi ile toplatmıştı. Bütün bölge savunmasızdı. Hollanda birliklerini de gözlemci olarak yerleştirmişti. Ve bütün dünya katliamı izledi.
Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa’yı 2007’de soykırım olarak nitelendirdi.
Dünyanın gördüğü ama göz yumduğu en büyük vahşetlerden biri olan Srebrenitsa Soykırımı’nın üzerinden 21 yıl geçti ancak acılar ilk günkü gibi taze. Çünkü hala yeni toplu mezarlara ulaşılıyor.
Bu yılki anma törenlerinde de Aralık ayında tespit edilen toplu mezardaki 127 kişiPotoçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi.On ikisi 18 yaşından küçüktü. En genci ise 14 yaşındaydı.
Soykırımda 8 bin 372 kişinin katledildiği biliniyor. Ancak bu sayının 7 bini bulunabildi.Katliamdan bu yana hâlâ izi bulunamayan 1372 kişi var.
Anma törenlerine Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.