Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye kentinde düzenlenen protesto gösterileri, başkanlık kriziyle başlayan siyasi gerginliğin tavan yapmasına neden oldu. Gösterilerin nedeni olarak maaş krizi gösterilse de eylemcilerin, memur olmayan gençlerden oluşması ve daha çok Goran Hareketi’ne mensup olması “hedef Mesut Barzani” şeklinde değerlendirildi. Bazı ilçelerdeki eylemlerde yüzleri maskeli PKK sempatizanlarının KDP binalarına saldırması ve halkı provoke etmesi gösterilerin ekonomik taleplerin ötesinde “siyasi boyutunu” gözler önüne serdi.
SALDIRILARIN SORUMLUSU
KDP, eylemlerin birinci sorumlusu olarak en büyük hükümet ortağı olan Goran Hareketi’ni gösterdi. KDP yetkilileri, Goran’a “hükümetten çekil” çağrıları yaparken, KDP asayişi, Süleymaniye ilinden gelen Goran’a mensup IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet’i kontrol noktasında durdurarak Erbil’e almadı. 5 kişinin ölümü, 200’ü aşkın kişinin yaralanması ve KDP ilçe binalarının yakılmasıyla sonuçlanan gösterilerin sorumlusu olarak görülen Goran’ın hükümetten çekilmesi veya düşürülmesi söz konusu. Goran’ın hükümetten çekilmesi durumunda KDP’nin bölgedeki siyasi gücünü artıracağı belirtiliyor.
Barzani’yi devirmek için PKK İran kol kola
MESELE BAŞKANLIK
Erbil’deki Selahattin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Salih Mele Ömer, “Goran ile KDP arasında yaşanan gerginlik temel olarak başkanlık meselesiyle ilgilidir. Goran, Kürdistan’daki egemenlik sistemini ve başkanlık yasasını istediği gibi değiştirmek istedi. Fakat yasal açıdan bakılınca Kürdistan Parlamentosu 2011 yılında ulusal meseleleri ilgilendiren kanunlarda uzlaşı sağlanması kararı almıştır” dedi. “Goran’ın başkanlık meselesini parlamentoda çözemeyeceğini anlayınca sokakları hareketlendirerek bir sonuç almayı denediğini” anlatan Ömer, “Goran, sokak gösterileriyle başkanlık meselesini istediği noktaya getirmek istedi ve KDP’ye karşı kullanarak onu baskı altına almayı hedefledi” ifadelerini kullandı.
Erbil’e girmeleri yasaklandı
Başkanlık krizini çözmek için bir araya gelen 5 büyük siyasi partinin, 9’uncu toplantısını Süleymaniye’de yaptığı 8 Ekim günü olaylar patlak verdi. Toplantının yapıldığı otelin önünde toplanan grup, başkanlık krizinin çözülmesini talep ederken, içeri girmek isteyince olaylar başladı. Süleymaniye, Ranya, Keler ve Kaladize’de eylemler devam etti. IKBY Parlamentosu Basın Danışmanı İbrahim Namo da Goranlı Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet ve beraberindeki milletvekillerinin Erbil asayişi tarafından kente alınmadığını iddia etti.
‘Hedef Türkiye ile iyi ilişkileri olan Barzani’
Türkmen Kalkınma Partisi Milletvekili Muhammet İlhanlı ise “Bunlar gösteri değil, kargaşadır. Dış güçlerin bu olayların arkasında olduğunu düşünüyoruz. Açıkça söylemek gerekirse İran ve bölgenin istikrarını istemeyen ve bölgenin Türkiye ile ittifakından rahatsız olan güçlerin bu işte eli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü olaylarda atılan sloganlar, Türkiye ile iyi ilişkileri olan Barzani’yi hedef aldı” ifadelerini kullandı. Bölgede Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak isteyen KDP, Türkmenler, İslamcı partiler ve azınlık gruplarından oluşan bir taraf olduğunu, diğer yandan ise İran ile ilişki kurmak isteyen KYB ve Goran Hareketi olduğunu anlatan İlhanlı, “Kürdistan bölgesindeki ilerleme bölgenin Türkiye ile siyasi, ekonomik ilişkilere girmesinden sonra başladı. Bundan hem Şii olan Irak merkezi hükümeti hem de İran rahatsız oldu.” değerlendirmesinde bulundu.
Diyarbakır benzetmesi
Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, eylemcilerin memurlardan çok, yüzü maskeli gençlerden oluştuğunu söyledi. Maruf, “Bu gösterilerin amacı maaş talebi değildir. Diyarbakır’daki eylemin arkasında kim varsa Süleymaniye’deki eylemlerin arkasında da aynı güçler var. Bunu Gezi Parkı olaylarına benzetiyorum” dedi.
Hedefi başkanlık
111 milletvekilinden oluşan IKBY Parlamentosu’nda KDP 38, Goran 24, KYB 18, Yekgirtu 10, Komel İslam 6 sandalye ile temsil ediliyor. 2013’te koalisyon hükümetine dahil olan Goran, KDP’nin iktidar ortağı oldu. Önemli bakanlıklar alan Goran’a, IKBY Parlamentosu Başkanlığı da verildi. Bölgesel başkanın zayıflatılıp, parlamentonun güçlendirilmesini talep eden Goran, Kürt bölgesi siyasetinde gücünü artırmayı hedefliyor.
Yeni Şafak