4 yıldır Esed’e destek veren Rusya resmen Suriye’de. Suriye’de ilk kez hava saldırısı düzenlediği belirtilen Rus uçakları, Humus ve Hama’yı vurdu.
Bir yandan Esed rejimi, bir yandan Rusya vuruyor
Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının Humus’un Rastan ve Telbise ilçesinde düzenlediği saldırılarda ise 32 kişi öldü, 200 kişi de yaralandı Esed güçlerine ait savaş uçaklarının ülkenin iç kesimlerinde yer alan Humus’ta muhaliflerin kontrolündeki ilçelere saldırmasında 32 kişinin öldüğü, 200 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Humus’taki yerel medya aktivisti Samir el Humusi, Esed güçlerine ait savaş uçaklarının Humus’un Telbise ilçesine saldırması sonucu 16, Rastan’da 7 ve Zaferan bölgesinde 9 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 200 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin kimlik tesbiti yapıldığını ifade eden Humusi, saldırılar sonucunda yaralananların söz konusu ilçelerdeki sahra hastanelerinde tedavi altına alındığını dile getirdi.
Rus uçaklarının Humus ve Hama’da muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere saldırdığı ileri sürüldü.
Rus uçaklarının tahrip gücü daha fazla
Saldırı bölgesinde büyük tahribatın olması nedeniyle halk arasında Rus uçaklarının Humus ve Hama’da muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere saldırdığı şeklinde iddiaların olduğunu kaydeden Humusi, ”Hama ve Humus bölgesinde muhalif bölgelere saldıran savaş uçaklarının diğer uçaklardan farklıdır. Bu uçakların tahrip gücü diğerlerine göre daha yüksektir. Silahlı muhaliflerin dinlediği telsiz konuşmalarda kule ile uçaklar arasında geçen konuşmalar Rusçaydı” dedi.
Rusya da sivilleri vurdu
Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de Humus’un Rastan, Telbise ilçesi ve Zafaran bölgesine düzenlenen saldırıda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını doğruladı.
Saldırı bölgelerinde büyük maddi hasarın meydana geldiği ve sivil savunma ekiplerinin de enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalıştığı ifade ediliyor.
Esed: Biz yardım istedik
Suriye rejimi, Rus hava kuvvetlerinin ülkeye gönderilmesi yönünde talepte bulunulduğunu doğruladı.
Suriye resmi haber ajansı SANA’da yayımlanan yazılı açıklamada, “Rus hava kuvvetlerinin Suriye’ye gönderilmesi Devlet Başkanı Beşşar Esed’in talebi doğrultusunda gerçekleşti” denildi.
Esed’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “terörle mücadele girişimi” kapsamında böyle bir talepte bulunduğu kaydedildi.
ABD’DEN İLK TEPKİ
Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Devlet Başkanı Putin’e Suriye’ye asker gönderme izni vermesinin ardından Washington adına ilk tepki ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nden geldi. Elçilikten yapılan açıklamada, “ABD’nin haberi var. Zaten Putin ile Obama görüştüklerinde IŞİD ile mücadelenin ortak çıkar olduğu hususunda anlaşmıştık”
Sabah