2015 yılının ilk ehliyet sınavı yapıldı. İkinci ehliyet sınavına ise az bir zaman kaldı. İkinci ehliyet sınavı 21 Mart 2015 tarihinde yapılacak.
Ehliyet ile ilgili önemli değişiklikler var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sürücü kurslarına gönderdiği yazıda, yeni bir Karayolları Trafik Yönetmeliği hazırlandığı ve taslakta otomatik vites araç kullanan sürücülere B1 sınıfı ehliyet verileceği belirtildi.
-Otomatik vites kullananlara ayrı ehliyet
-1997 öncesi ilkokul mezunlarına ehliyet hakkı
-Ehliyet çeşidi artıyor
-Ehliyetlere süre kısıtmalası geliyor.
2015 EHLİYET SINAVI TAKVİMİ
Milli Eğitim Bakanlığı sürücü adaylarının merakla beklediği 2015 ehliyet sınav takvimini ilan etmişti. MEB’in duyurusuna göre 2015 yılı içinde 6 ehliyet sınavı (MTSKS) yapılacak. Bunlardan ilki 10 Ocak tarihinde yapıldı. Ehliyet sınav sonuçları ise sınav yapıldığı tarihten 10 gün sonra açıklanacak. Ehliyet sınav takvimine göre 2015′in 2. ehliyet sınavı 21 Mart’ta yapılacak.
2015-MTSKS-1 Ehliyet Sınavı = 10 Ocak 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-2 Ehliyet Sınavı = 21 Mart 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-3 Ehliyet Sınavı = 27 Haziran 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-4 Ehliyet Sınavı = 22 Ağustos 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-5 Ehliyet Sınavı = 10 Ekim 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-6 Ehliyet Sınavı = 12 Aralık 2015 Cumartesi
Ehliyet Sınavı Başvuruları Ne Zaman?
21 mart tarihli yılın 2. ehliyet sınavının Sınav ücretlerinin 14 Ocak – 8 Şubat 2015 tarihleri arasında yatırıldı. Başvuruyu yapanlar sınava katılabilecektir.
2015 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ VE EHLİYET SINAVLARI TAKVİMİ
Milli Eğitim Bakanlığı sürücü adaylarının merakla beklediği 2015 ehliyet sınavı takvimini ilan etti. MEB’in duyurusuna göre yıl içinde 6 ehliyet sınavı (MTSKS) yapılacak. Ehliyet sınavı sonuçları ise sınav yapıldığı tarihten 10 gün sonra açıklanacak. Ehliyet sınavı takvimine göre 2015’in ilk sınavı 10 Ocak’ta YAPILDI. .
2015-MTSKS-1 Ehliyet Sınavı = 10 Ocak 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-2 Ehliyet Sınavı = 21 Mart 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-3 Ehliyet Sınavı = 27 Haziran 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-4 Ehliyet Sınavı = 22 Ağustos 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-5 Ehliyet Sınavı = 10 Ekim 2015 Cumartesi
2015-MTSKS-6 Ehliyet Sınavı = 12 Aralık 2015 Cumartesi
Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursuna Kayıt Şartları
Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.
a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından
mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
ç. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.7
d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak.
e. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
f. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
g. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
ğ. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Yabancı uyruklu kursiyerlerden;
a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,
c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
ç. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt esnasında Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,
d. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.
EHLİYET SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI
a. Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak.
b. Belirlenen süreye kadar Özel MTSK’ ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.
Ehliyet Alacaklarda Aranan Şartlar
Motorlu taşıtların ehliyet (sürücü belgesi) sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesi kanunen yasaktır. Taşıtlar ancak, bu konuda sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.Uluslararası sürücü belgesi Türkiye Turing Kurumu tarafından verilmektedir.
Sürücü belgesi alacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:
1) A1, A2 ve F sınıfı ehliyet alacakların 17
2) B, G ve H sınıfı ehliyet alacak olanların 18,
3) C, D ve E sınıfı ehliyet alacak olanların 22 (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren meslek yüksek okullarını bitirenlerde bu şart aranmaz), Mezun olma şartı İse 01/07/2011 tarihine kadar en az ilkokul ,bu tarihten sonra ise ilköğretim mezunu olma zorunluluğu vardır.
Sağlık Şartı
Sürücü belgesi alacakların, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yönetmelikte belirtilen esaslara göre Sürücü Olur raporu almaları gerekir. Verilen sağlık raporlarının eksik veya gerçeğe uygun olmamasının tesbiti halinde, sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte, bu tabiplerin daha sonra verecekleri raporlar da geçersiz sayılır. Sürücü olur raporu alamayan sürücü adayları,kayıt defterinde bilgileri geçildiği tarihten itibaren Türkiye’deki diğer sağlık kuruluşlarından da sürücü olur raporu alamaz.Sürücü raporu alacak kişiler hangi ilde sürücü kursuna yazılmışlarsa o ildeki bir sağlık kuruluşundan bu raporu almak zorundadırlar.
Eğitim ve Sınav Şartı
Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sertifika almış olmaları.
Sürücü kursu sınavları Teorik Sınav ve Direksiyon Sınavı olmak üzere 2 aşamalıdır.Teorik sınav, EĞİTEK tarafından yapılan merkezi sistem bir sınavdır.Sınav tarihleri sene başında belli olur ve 2 ayda 1 teorik sınav yapılır.Sonuçlar da yine EĞİTEK tarafından değerlendirilir. Teorik sınav’da sürücü adayları 3 dersten sorumludurlar.