Çiftçilere Çoban Desteği

07 Mayıs 2016

Çiftçilere Çoban Desteği

Çiftçilere bu yıl verilecek tarımsal destekler belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil çiftçilere dekar başına 11 lira mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacak. Kilogram başına yapılan fark ödemesi desteği, yağlık ayçiçeğinde 40 kuruş, kütlü pamukta 75 kuruş, soya fasulyesinde 60 kuruş,  kanolada 50 kuruş, dane mısırda 2 kuruş, aspirde 55 kuruş, zeytinyağında 80 kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltikte 10 kuruş, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 30 kuruş, çayda ise 13 kuruş olarak belirlendi.

İyi tarıma destek

 
Organik arı yetiştiriciliği yapanlara da kovan başına 10 lira destek verilecek. İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere dekar başına meyve, sebze için 50 lira, örtü altı için 150 lira ve süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler için de 100 lira destekleme ödemesi yapılacak.
 
Hayvan başına 200 TL
 
4 ay ve üzeri buzağı/malaklara 350 lira, soy kütüğü desteği 500 lira olarak ödenecek. Yurt içinde doğmuş erkek sığırlarını, mevzuata uygun kesimhanelerde kestiren ve sözleşmeli besicilik yapanlar 1-300 baş arası kestirdikleri hayvan başına 200 lira destekleme ödemesi alabilecek. Çoban desteği kapsamında 250 küçükbaş ve üzeri anaç hayvan varlığına sahip işletmelere 5 bin lira ödenecek.
 
Balıkçılar unutulmadı
 
Balıkçı gemisi desteği, su ürünleri kaynaklarının korunması,  sürdürülebilir işletilmesi ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip 10 metre ve üzerindeki balıkçı gemisi sahiplerine gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında gemi boyuna göre 10 bin lira ile 35 bin lira arasında olacak.
 
Su fakiri yere ilave destek
 
Yeraltı suyu kullanılan ve su kısıtı olduğunun tespit edildiği yerlerdeki parsellerde ekimi yapılan mısır alanları, fark ödemesi desteğinden yararlandırılmayacak. Söz konusu alanlarda mercimek ve nohut için fark ödemesi desteğinde yüzde 50 ilave destek ödenecek. Patates siğili hastalığı görülen 14 ilde alternatif ürüne fark ödemesi desteğine yüzde 50 ilave yapılacak.
 
Kaçak hatçıya ödeme yok

 
Bu yıl Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği’nde belirtilen yüksek kayıplı elektrik dağıtım şirketleri kapsamına giren ve Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrik için fark ödemesi desteklerine konu ürünlerde çiftçinin alacağı bitkisel üretime konu destek ödemelerine ödeme zamanında bloke  konulacak ve çiftçinin muvafakatı ile dağıtım şirketine aktarılacak. Kalan kısım ise çiftçiye ödenecek.

Anahtar Kelimeler:
, ,