Türkiye’nin istikrarlı büyümesini sürdürmesi ve nitelikli üretim yapısına geçmesi için artık katma değeri daha yüksek ürünlere ağırlık verilmesi gerekiyor. Hükümet tarafından hayata geçirilen Ar-Ge Reform Paketi ise bu amaca ulaşmada büyük katkı sağlayacak. 33 maddeden oluşan ve 64. Hükümet’in programı çerçevesinde hazırlanan paket Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) onaylandı, 1 Mart’ta yürürlüğe girecek. Paket ile Türkiye’nin artık sadece ürün satan değil, bilgi satan ülke haline gelmesi hedefleniyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Ar-Ge paketinde tasarım faaliyetlerinin desteklemesi, Ar-Ge yatırımlarının ve Ar-Ge personelinin istihdamının artırılması amaçlanıyor. Ayrıca üniversite sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi, bilişim sektöründeki firmaların güvenli ve kaliteli yazılımlar geliştirmelerini sağlamaya yönelik standart belirleme ve yetkilendirme sisteminin getirilmesi öngörülüyor. Devrim niteliğindeki bu adımlar, Türkiye’nin bir taraftan güvenlik gibi sorunla terörle mücadele ederken aynı zamanda büyük atılımların da öncüsü olacak bir perspektife sahip olduğunu gösteriyor.
Markalaşma için önemli adım
1 Mart itibarıyla birçok yenilik uygulanmaya başlayacak. Daha rekabetçi ürünler için tasarım merkezleri hayata geçirilecek. Kurulacak olan tasarım merkezlerinin de Ar-Ge merkezlerine sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlanması sağlanacak. Tasarım merkezlerinin kurulmasıyla katma değerli üretim, markalaşma ve uluslararası pazarlara açılma yönünde önemli bir adım atılmış olacak.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde de tasarım faaliyetleri desteklenecek. Böylelikle katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin ortaya çıkması sağlanacak.
Ar-Ge ile sanayinin yapısal dönüşümü
Sektörel farklılıklara göre Ar-Ge personeli sayısı farklılaştırılacak. Bu kapsamda özellikle ilaç, tıbbi cihaz, tohumculuk, gıda ve biyoteknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge merkezi kurması özendirilecek.
KOBİ’lerin Ar-Ge ve tasarım ihtiyaçlarını sipariş yoluyla karşılamaları sağlanacak. Firmaların ortak proje yapmaları desteklenecek.
Araştırmacıya tam destek
Lisansüstü ders saatleri muafiyet kapsamına alınacak. Buralarda çalışan personelin, projelerle ilgili dışarıda geçirmeleri gereken süreler muafiyet kapsamına alınarak, daha yenilikçi ve daha rekabetçi ürünlerin üretilmesi desteklenecek.
Gelir vergisi istisnaları eğitim düzeyine göre artırılacak. Türk uzmanın bulunmadığı hallerde ihtiyaç duyulan yabancı istihdamı kolaylaştırılacak.
Ar-Ge Merkezlerinde temel bilimler mezunlarının istihdamı desteklenecek. Doktora sonrası araştırmacılar desteklerden yararlanacak.