Bütün dünyanın merakla beklediği ABD seçimlerini, üzerindeki medya, sermaye ve siyaset baskısına rağmen Cumhuriyetçi aday Donald Trump kazandı. Dünya Trump şokunu yavaş yavaş atlatıyor. Avrupalı liderlerin süngüsü düşmüşe benziyor.
Şimdi herkes Trump’ın çalışma arkadaşlarını ve uygulayacağı politikaları tahmin etmeye çalışıyor. Avrupa Cumhurbaşkanı Erdoğan’la baş edemezken şimdi halk desteğine sahip ikinci bir istenmeyen adam(!) çıktı. Trump’ın dünya liderleriyle nasıl bir çalışma yürüteceğiyse başka bir merak konusu.
ABD ve Avrupa itiraf etmese de Türkiyesiz Ortadoğu politikası yürütemeyeceğini biliyor.
Habertürk gazetesi yazarı Serdar Turgut bugünkü, “Erdoğan, Trump’la Anlaşabilir mi?” başlıklı yazısında aynı merakın Washington çevrelerini de sardığını belirtiyor.
“Şimdi Washington’da merak edilen konu, Başkan Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la işleyen, iki ülkenin de çıkarına uygun iyi bir ilişki kurup kuramayacağı. Washington için bu soru hayati; çünkü Amerika bölgemizde kalıcı bir huzuru Türkiye’nin aktif katılımı ve yardımı olmadan kuramayacağını biliyor. Bu aslında Obama döneminde de biliniyordu, ama Obama son dönemde bu gerçeği unutmuş gibi davranmaya başlamıştı. Şimdi umut, Trump’ın ilişkilerin tekrar iyi düzeye çekilip Cumhurbaşkan Erdoğan’la güzel bir çalışma yapması yolunda.
Bu konu üzerine çalışmakta olan bazı birimlerden uzmanlarla konuştuğumda, çoğunun Erdoğan ile Trump arasında iyi bir ilişki kurulabileceğini düşündüklerini gördüm.
Bölgesel dengelere baktıklarında ve mümkün olduğunca hızlı, gerçekçi ve rasyonel sonuçlar almaya önem gösteren iki liderin de ülkelerinin ortak menfaatleri için uzlaşmalarının kolay olacağı da kaydediliyor.
Washington’daki kaynaklar, böyle bir gelişmenin yaşanmamasının Trump’ın elinde olacağını vurguladı. Bir önemli kaynak, “Seçim kampanyasında söylenenler orada kalmalı, şimdi yeni bir gerçekle karşı karşıyayız. Trump, ABD’nin başkanı ve bu söylemlerin tekrarlanmayacağı düşünülüyor. Bölgede Türkiye’yle iyi bir ilişki kurulması Amerika’nın da çıkarlarına uygun olduğundan yeni yönetimde buna özellikle dikkat edileceğini umuyor herkes. Eğer bu dikkatli söylem tutturulursa Türkiye ile ABD arasında yeniden güzel bir dostluk ilişkisinin kurulmasının yolu açılabilir” dedi.
Serdar Turgut ABD’de demokratlar dönemindeki Erdoğan şahsında Türkiye’ye karşı yürütülen karalama kampanyalarının da azalacağına işaret ediyor.
“Türkiye Hakkında artık kolay yalan söyleyemeyecekler” diyen Turgut yazısının devamında,
“Sosyal medyada yalan haber üretip bunun üzerinden reklam geliri kazanmak, salgın hastalık gibi yayıldı. Yalan haberi yasaklamanın direkt imkânının bulunmadığı ABD’de özellikle Facebook ve Google bu tür haberleri yapıp yayanların en azından reklam gelirinden pay almalarını önledi.
Bu yalan haber üretenleri ben de araştırdım ve gördüm ki Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine böyle çok yalan haber yapılmış.
Yalanları burada tekrarlamayacağım ama okuyunca kanım dondu. O kadar abartılı ve acımasız yalanlardı ki bunlar inanamazsınız. Şu anda Türkiye’nin imajının Amerika’da bu kadar bozuk olmasında bu tür yalan kampanyalarının büyük etkisi olduğuna eminim.” diye yazdı.
Haber10