15 Temmuz gecesi insanların üzerine tank, helikopter ve uçaklarla ölüm kusturan Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin başarıyla püskürtülmesinin ardından ortaya çıkan detaylar kan donduruyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), darbe girişiminden bir ay önce 15 Temmuz’da darbecilerin sesi olan Can Erzincan TV’nin yayınlarının durdurulması yönünde TÜRKSAT’ı ikaz ettiği ortaya çıktı.
DARBEDEN ÖNCE ‘DURDURUN’ YAZISI GÖNDERİLMİŞ
FETÖ propagandası yapan kanallarla ilgili RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya’nın imzasıyla hazırlanan raporda, çarpıcı bir ayrıntıya yer verildi. RTÜK’ün 7 Haziran 2016’da yani FETÖ’nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünden 38 gün önce TÜRKSAT’a “E.16403” sayılı resmi yazısında, örgüt propagandası yapan Can Erzincan TV’nin yayınlarının uydu üzerinden akışının durdurulmasını talep ettiği öğrenildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun hazırladığı raporda, Can Erzincan TV’nin yayınlarının iletiminin durdurulmasına ilişkin; “Üst Kurul tarafından, anılan kuruluş hakkında düzenli olarak uygulanan idari yaptırım kararlarına ve bunlara ilişkin uzman raporlarına ve yayın kayıtlarına yer verilmek ve bu kararların Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu ile irtibatı da kurulmak suretiyle TÜRKSAT A.Ş.’ne yazılan 07.06.2016 tarih ve E.16403 sayılı yazımızla anılan kuruluşun yayınlarının uydu üzerinden iletimlerinin durdurulması istenilmiştir” ifadesine yer verildi.
YAYINLARININ İLETİMİNİN SONLANDIRILMASI BEKLENİYOR
RTÜK’ün raporunda; 15 Temmuz tarihinde, STV, Samanyolu Haber, Mehtap TV, Yumurcak TV, Irmak TV, Kanal Türk ve Kanal Türk Radyo ile Bugün TV’nin yayında olmadığı belirtildi. FETÖ’nün terör kanalı olan Can Erzincan TV’nin TÜRKSAT üzerinden yayınlarını sürdürdüğüne dikkat çekilen raporda, “Can Erzincan TV, uydu yayın lisansı ile TÜRKSAT A.Ş. üzerinden yayınlarını sürdürmektedir. Üst Kurulumuzca yayın içerikleri ile ilgili olarak TÜRKSAT A.Ş.’ye bildirimde bulunulmuş olup, yayınlarının iletiminin sonlandırılması beklenilmektedir” denildi.
DARBENİN MESAJINI CAN ERZİNCAN TV’DEN VERDİLER
Can Erzincan TV’nin 15 Temmuz darbesindeki rolü daha önce deşifre olmuştu. FETÖ’ye ait olan ve hain darbe kalkışmasından sonra KHK (Kanun Hükmünde Kararname) kararı ile kapatılan Can Erzincan TV’de darbe girişiminden bir gün önce yapılan programda ‘darbe olacağı’ açık açık söylenmişti. Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan’ın katıldığı söz konusu programda, “Erdoğan’ın darbeye giden yolları birer birer geçtiği” konuşuluyor. Ortaya çıkan diyaloglarda Mehmet Altan, “Türkiye devletinin içinde de muhtemelen bütün bu gelişmeleri dış dünyadan daha fazla belgeleyen izleyen bir başka yapı var. Yani onun ne zaman torbadan yüzünü çıkaracağı, nasıl çıkacağı da belli değil” diyor. Ahmet Altan da skandal sözleri destekleyerek, “Öyle bir anlatıyorlar ki Erdoğan sanki ömrü boyunca burada kalacak. 50 tane AKP’li milletvekili biz Akşener’le parti kuruyoruz dese bütün sistem sarsılıyor. Bu adam sağlam bir zeminde durmuyor. Her an her şeyin değişebileceği ve değiştiğinde bunu çok ciddi hukukla ilgili bir problemin ortasında bırakacak bir ortamda yaşıyor. Türkiye’de gerçekleşmiş askeri darbelerin önünü açan gelişmeler her ne ise Erdoğan bugün aynı kararları vererek teker teker o yolları açıyor” ifadelerini kullanmıştı. Daha sonra FETÖ işbirliği ve FETÖ’ye yardım suçlamaları ile 14 Temmuz’da yaptıkları darbeyi çağrıştırıcı konuşmaları sebebiyle Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
AYNI KANALDA AYNI GÜN BİR BAŞKA MESAJ
Örgüte ait Bugün TV kapatıldıktan sonra birçok çalışanını bünyesine katan ve FETÖ yanlısı yayınlar yapan Can Erzincan TV, kapatılma kararı sonrası imalı bir başka yayına imza atmıştı. Kanal, 15 Temmuz’dan bir gün önce darbe imalı ‘yine yeşillendi, fındık dalları’ parçasını yayınlamıştı.
KAYNAK:YENİ AKİT-MUHAMMED UZUN

