Türkiye, yönetim sistemini değiştirme yolunda önemli bir kavşağa geldi, 16 Nisan’da 18 maddelik anayasa değişikliğini oylamak için referanduma gidiyoruz. Ülkenin en önemli seçimine dair bazı sivil toplum kuruluşları kararlarını açıkladı.
ANADOLU PLATFORMU: Anadolu Platformu 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasında “evet” diyenler arasında.
AKDAV: İstanbul merkezli AKDAV ‘evet’ diyecek kuruluşlardan biri.
ANADOLU EVET PLATFORMU: Anadolu Evet Platformu Sözcüsü Ahmet Ay, “Önümüzdeki referandumda bu sistemin zayıflığını giderecek bir düzenleme var. Özellikle siyasal sistemdeki cumhurbaşkanlığına geçiş o vesayet odaklarını yok edecek diye düşünüyoruz.” ifadesini kullanmıştı.
BÜLBÜLZADE VAKFI: Referandumda “Evet” oyu everecek olan bir başka kuruluş ise Merkezi Gaziantep’te bulunan Bülbülzade Vakfı.
MEMUR-SEN: Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Anayasa Değişikliği Paketi’ne ilişkin açıklama yaparak, “Anayasa Değişikliği Paketi için yapılacak olan referandumun istikrar anlamında önemli olduğunu düşünüyor ve Memur-Sen olarak bu değişimin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullanmıştı.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ: Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu referandumda hayır oyu vereceğini yayınladığı video ile açıklamıştı. Feyzioğlu referandum kararlarının “Hayır” olacağını açıklasa da Barolar Birliği’nde kararını “Evet” olarak açıklayan avukatlar da var.
OKÇULAR VAKFI: Okçular Vakfı da referandum da “Evet” diyecek kuruluşlardan bir diğeri.
İHH İNSANİ YARDIM VAKFI: Referandumda ‘Evet’ diyeceklerini açıklayan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “İnanıyorum ki Türkiye; önümüzdeki günlerde toplumsal barışı sağlayarak, insanlığın ve geleceğin İslam dünyası için iyi bir örneklik sunacak” demişti.
UMED: Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED), ‘Biz de evet diyoruz’ başlığıyla referandumla ilgili açıklama yayınlamıştı.
TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ: Türkiye genelinde 500 bine yakın üyesi olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Dayanışma Kurulu, Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren Anayasa değişikliği teklifinin referandumunda “hayır” diyeceğini açıklamıştı.
ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ (AGD): Saadet Partisinin referandum kararının “Hayır” yönünde olması sebebiyle, Anadolu Gençlik Derneği’nin de bu yönde oy kullanacağı belirtiliyor. Ama bütün üyeler hemfikir değil gibi görünüyor.
KOLEKTİFLER: Her fırsatta Suriye’de yüz binlerce masum sivilin katili olan Esed’e sahip çıkan ve çeşitli derneklerin yardım stantlarına saldıran Kolektifler ise üniversitelerdeki ‘hayır’ çalışmasını yürütüyor.
TÜSİAD: TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik başkanlık referandumu konusunda üyelerini bilgilendireceklerini fakat oy tercihinde herkesin özgür olduğunu vurgulamıştı. Bilecik, “Oyun rengi konusunda kurumsal işaret vermeyiz” demişti.
TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ (TTB): Türk Tabipler Birliği (TTB) de referandum da “Hayır” diyeceğini açıklayan bir başka kurum olmuştu.
TÜRKİYE KAMU-SEN VE TÜRK EĞİTİM-SEN: Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini belirterek, Parlamenter sistemin güçlendirilerek devam ettirilmesini gerektiğini ve referandumda ‘hayır’ oyu vereceğini açıklamıştı.
İLAHİYATÇI VE ANTİKAPİTALİST MÜSLÜMANLAR: Gezi Vandallığına da destek veren İlahiyatçı ve Antikapitalist Müslümanlar grubunun lideri İhsan Eliaçık, anayasa referandumuna ‘Hayır’ diyeceğini açıklamıştı.
HALKEVLERİ: Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, anayasa değişikliği taslağının darbe anayasasının eşitlik ve özgürlükleri kısıtlayan niteliğini değiştirmediği görüşünde bulunmuştu.
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ (ÇYDD): Türkan Saylan’ın kurucusu olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) referandum için ‘hayır’ kampanyasına destek oluyor. ÇYDD, yurdun çeşitli yerlerinde CHP’li milletvekillerinin de katıldığı paneller düzenliyor.
ÖZGÜR-DER: Ümmetin düşmanlarıyla işbirliği içinde bulunan bir zihniyetin güçlenmesine yol açacağı için referandumdan “hayır” çıkmasını arzu etmediğini, “evet” çıkmasının ümmetin maslahatına daha uygun olduğunu belirten Özgür-Der, bununla birlikte bu tavrın şartsız ve itirazsız bir kabul olmadığını dile getirerek endişeleri besleyen zaaflı uygulamalara işaret etmişti.
KADEM: Kadın ve Demokrasi Derneğinden (KADEM) de referandum da “Evet” oyu kullanacak.
ÖNDER İMAM HATİP LİSELERİ MEZUNLARI VE MENSUPLARI DERNEĞİ: ÖNDER 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında “evet” diyeceğini duyurmuştu.
EDİRNE ROMAN DERNEKLERİ FEDERASYONU (ROMDEF): Edirne Roman Dernekleri Federasyonu (Romdef) Başkanı Erdem Güyümgüler, 16 Nisan’daki halk oylamasında “evet” diyeceklerini belirterek, platformla “evet” kampanyası yürüteceklerini söylemişti.
TÜRGEV: TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, “Referandumda bağımsızlığımızın teminat altına alacak bir sistemi egemen kılmak için sandıklara gitmemiz lazım. İrademizi ortaya koymamız lazım.” açıklamasını yapmıştı.
TÜGVA: 16 Nisan’da “Evet” diyecek bir başka kuruluş ise, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA).
AKABE VAKFI: Akabe Kültür Ve Eğitim Vakfı kurucusu Mustafa İslamoğlu, bu anayasanın darbecilere haddini bildirecek maddeler içerdiğini belirterek “Bu değişikliğin önü güçlü bir evet`le açılırsa bu milletin seksen yıllık makus talihi açılacak. Bu bir fırsattır. Böyle bir fırsat milletin önüne yüz yılda bir ya çıkar ya çıkmaz” demişti.
ASKON: Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca referanduma evet diyeceklerini açıklamıştı.
MÜSİAD: Anayasa değişiklikliğine destek verdiğini açıklayan MÜSİAD, yapılan değişikliklerin iş hayatını ve demokrasiyi ve olumlu yönde etkilediğini belirtmişti.
ENSAR VAKFI: Referandumda “Evet” diyecek kuruluşlar arasında yer alan Ensar Vakfı, anayasa değişikliğiyle ilgili paneller düzenliyor.
HAYRAT VAKFI: “Hayrât Vakfı Risale-i Nur Talebeleri” adıyla yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı Sistemini destekliyor ve aziz milletimizi, memleketimizin selametine vesile olacağına inandığımız bu sivil düzenlemeye EVET demeye davet ediyoruz” ifadesi yer almıştı.
TÜMSİAD, SEMERKAND VAKFI, BEŞİR DERNEĞİ, UKBA-DER, GENÇ-KON VE MOSTAR GENÇLİK FEDERASYONU : Referandumda “Evet” gerekçelerini açıklamışlardı.
ŞûRA VAKIFLAR KONFEDERASYONU: Şûra Vakıflar Konfederasyonu, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandumda “Evet” oyu kullanacaklarını açıklamıştı.
DİYARBAKIR İSTİŞARE MECLİSİ: 223 STK, Vakıf ve Dernek’ten oluşturulan Diyarbakır İstişare Meclisi, referanduma ilişkin kararını açıklayarak, seçim’de “Evet” diyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.
HAK-İŞ: HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, ”16 Nisan’da yapılacak referandumda ülkemizin menfaatleri için ‘evet’ oyu verme kararı aldık” demişti.
İSTANBUL TİCARET ODASI: İstanbul Ticaret Odası da sistemin iş dünyasına yansımasına ilişkin yayımladığı bildiride ‘Ekonomi için, milli seferberlik için, ülkemizin refahı, insanlarımızın mutluğu için ‘evet’ diyoruz. Yeni bir anayasa istiyoruz, cumhurbaşkanlığı sistemine ‘evet’ diyoruz” çağrısı yapılmıştı.
TERÖR ÖRGÜTLERİNİN HEPSİNİN ÜYE OLDUĞU HBDH: Kanlı terör örgütleri; PKK, TKP/ML, THKP-C/MLSPB, MKP, TKEP-LENİNİST, TİKB, DKP, YRK, Devrimci Karargah ve MLKP, birleşerek HBDH terör örgütünü kurmuştu. Terörist başı Duran Kalkan’ın önderliğinde kurulan terör koalisyonu, referandumda seçmenlerin “hayır” oyu kullanması gerektiğini istemişti.
TAKSİM GEZİ PARKI DERNEĞİ’NİN DE ARALARINDA OLDUĞU 40 DERNEK: İstanbul Maçka Parkı’nda bir araya gelen 40 dernek ve platform, Cumhurbaşkanlığı sisteminin oylanacağı referandumda hayır diyeceklerini kamuoyu ile paylaşmıştı
Vuslat Gazetesi