Tarihte Bugün: 17 Eylül’de Neler Yaşandı?

18 Eylül 2016

1176 – Miryakefalon Savaşı

1071 yılında Malazgirt Savaşıyla Anadolu’ya giren Selçuklu Devleti, zamanla Bizans’ın sahip çıkamadığı Anadolu coğrafyası üzerinde genişleyerek Bizans’ın Anadolu üzerindeki hâkimiyetini ortadan kaldırmıştı.

1176’da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında, Denizli Düzbel mevki civarında gerçekleşmiş, Anadolu Selçuklu Devletinin kazandığı bu savaşla Türklerin Anadolu’daki hakimiyetleri kesinleşmişti.

1787 – ABD Anayasası kabul edildi.

1787’de Philadelphia, Pennsylvania’da Anayasa Konvansiyonu’nca ve daha sonra her bir eyalet konvansiyonu tarafından “halk adına” kabul edildi. Kabul edilmesinden bu yana yirmi yedi kez değiştirildi.

1908 – Havacı Orwill Wright ve beraber uçtuğu arkadaşı Thomas E. Selfridge, uçak kazası geçirdiler. Kazada yaşamını kaybeden Selfridge, uçak kazasında yaşamını yitiren ilk insan oldu.

1934 – Türkiye, Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) üyeliğine kabul edildi.

Cemiyet-i Akvam, I. Paylaşım Savaşı’nın ardından Galip Devletler tarafından kuruldu. Daha sonra mağlup olan devletlerde cemiyete teker teker üye oldular. Türkiye’nin ise üyeliği gecikmiştir.

Türkiye gerek üye olmadığı dönemde gerekse üye olduktan sonra uluslararası meselelerini Milletler Cemiyeti aracılığıyla çözümlemeye gayret gösterdi. Türkiye’nin bu tutumu cemiyete üye olması yolundaki gelişmeleri hızlandırdı.

Türkiye 17 Eylül 1934 yılında üyeliğe katıldı. Milletler Cemiyeti 20 yıl süren faaliyetine rağmen II. Paylaşım Savaşı’nın çıkmasını engelleyemedi. Savaş sonrası 18 Nisan 1946’da Cenevre’de toplanan konferans, XXI. Genel Kurul Toplantısıyla cemiyetin dağılmasına karar verdi.

1941 – İngiliz ve Sovyet işgali altındaki İran’da Şah Rıza Pehlevi tahtan indirildi, yerine oğlu Muhammed Rıza Pehlevi geçti.

Şah Rıza Pehlevi 1953 yılında ABD’nin desteğini alarak iktidara gelmişti. Soğuk Savaş’ın hüküm sürdüğü günlerde, ABD, İran’ın komünizmin etkisine girmemesi için Batı’ya yakın duran Şah yönetiminin gerekli olduğu görüşündeydi.

1941 yılında Sovyet işgali altındaki İran’da Şah Rıza Pehlevi tahtan indirildi, yerine oğlu Muhammed Rıza Pehlevi geçti.

1948 – Lehi (İsrail Özgürlük Savaşçıları) örgütü, Birleşmiş Milletler Filistin Arabulucusu Folke Bernadotte’yi Kudüs’te öldürdü.

Mazlum halklar ölürken Birleşmiş Milletler birleşmekten başka bir şey yapmıyor. Ezilen ve sömürülen coğrafyaların sorunları tartışılırken hep ezilenlerin çözüme yanaşmadığı iddia edilir. Terörizm güçlü ve sesi çok çıkana yakıştırılamaz bir türlü.

1948 yılında İslam coğrafyasının gözü yaşlı parçası Filistin sorunu görüşülürken – Lehi (İsrail Özgürlük Savaşçıları) örgütü, Birleşmiş Milletler Filistin Arabulucusu Folke Bernadotte’yi Kudüs’te öldürdü.

1961 – Adnan Menderes idam edildi. Milli Birlik Komitesi, 65 yaşını aşan Celâl Bayar ile idam kararları çoğunlukla alınan öteki hükümlülerin cezalarını müebbet hapse çevirdi.

1978 – Mısır ile İsrail arasında Camp David Sözleşmesi imzalandı.

Mısır devlet başkanı Enver Sedat ile, İsrail başbakanı Menahem Begin arasında, 12 gün süren gizli pazarlıkların ardından Camp David’de 17 Eylül 1978’de imzalanan ve ABD başkanı Jimmy Carter’ın gözetiminde gerçekleşen bir sözleşmedir. Bu sözleşme 6 ay sonra imzalanacak olan barış antlaşmasının temelini oluşturuyordu.

1996 – ABD Başkanı Bill Clinton, Kuveyt’e 3.500 asker gönderdi. Bill Clinton, Irak’ı saldırgan davranışlarına son vermesi konusunda uyardı.

2002 – Bakü-Ceyhan Boru Hattı’nın temeli Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze tarafından atıldı.